en el

ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ


ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ
ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ
ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ
ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ
ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ
ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ
ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ

ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ

ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

1. ΣΥΡΡΑΚΟ - ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ (φαράγγι του Χρούσια).

-κυκλική διαδρομή με συνολικό ανάπτυγμα: 12χλμ.

-διάρκεια: 5 ώρες.

-βαθμός δυσκολίας: μέτρια.

Το φαράγγι του Χρούσια χωρίζει τα δύο πανέμορφα βλαχοχώρια Συρράκο και Καλαρρύτες που 'ναι χτισμένα σε υψόμετρο άνω των 1100 μέτρων στην νότια απόληξη της οροσειράς του Περιστερίου. Οι πηγές του Χρούσια  ποταμού είναι συνεχόμενης ροής και τα ορμητικά κρυστάλινα νερά περνούν  με δύναμη απ' τα στενά του πρίν καταλήξουν στον Καλαρρύτικο και από κεί στον Άραχθο ποταμό. Η έντονη υδρολογία της ευρύτερης περιοχής έχει δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό ανάγλυφο με βαθιές χαράδρες, σπηλιές, υπόγεια ποτάμια, πλούσιο οικοσύστημα και αναρίθμητους κρεμαστούς καταρράκτες.

Η πανέμορφη διαδρομή ξεκινά από την πλατεία του Συρράκου και καταλήγει πάλι εκεί ακολουθώντας εκπληκτικό κυκλικό μονοπάτι για 5 ώρες. Το μονοπάτι είναι αρκετά ασφαλές και ανεβοκατεβαίνει 2 φορές απ' τα χωριά (1100υψμ) στον Χρούσια (800υψμ) καθώς η πορεία είναι κυκλική. Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας μας συναντούμε γεφύρια, παλιούς νερόμυλους, γραφικές πλατείες, πηγές, ιστορικά μνημεία, εκκλησιές, μουσεία λαογραφίας και αργυροτεχνίας ενώ το θέαμα απ' τα χωριά προς τις ψηλές και καλοχηματισμένες κορυφές των Τζουμέρκων εντυπωσιάζει ακόμη και τον πιό απαιτητικό εκδρομέα!

*Τους θερινούς μήνες προβλέπεται κολύμπι σε βάθρα του Χρούσια.

*δυνατότητα περισυλλογής ατόμου με όχημα από 3 σημεία.

*10λεπτες μετακινήσεις από και προς το ξενοδοχείο.

-ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Πεζοπορικό μποτάκι ή στρωτό, σακίδιο ημέρας, υδροδοχείο 1lt, ράβδοι στήριξης (μπατόν), διαπνέον t-shirt.

 

2. ΜΑΤΣΟΥΚΙ - ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ - ΣΥΡΡΑΚΟ.

 -Μονοπάτι διάσχισης με συνολικό ανάπτυγμα 10χλμ.

-Διάρκεια: 5 ώρες.

-Βαθμός δυσκολίας: μέτρια

 Το παλιό μονοπάτι που συνδέει τα τρία απομακρυσμένα χωριά του δήμου βορείων Τζουμέρκων αντέχει στον χρόνο ακετά καλά ως τις μέρες μας. Αποτελούσε κεντρικό άξονα επικοινωνίας και μεταφορών για τους χιλιάδες κατοίκους που ζούσαν τότε στην περιοχή και πηγαινοέρχονταν καθημερινά αφήνοντας μας κληρονομιά το ίχνος του μόχθου ανθρώπων και ζώων σκαλισμένο στις πλαγιές των δυσπρόσιτων τότε φαραγγιών.

Η διαδρομή ξεκινά λίγο πρίν απ’ το μοναστήρι της Βύλιζας έξω από το χωριό Ματσούκι. Ένα υπέροχο λιθόχτιστο μονοπάτι μισής ώρας οδηγεί ως την μονή που στέκει αιώνες τώρα χτισμένη στους γκρεμνούς της Ματσουκιώτικης χαράδρας, δεν είναι επανδρωμένη από μοναχούς παρόλα αυτά έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει επισκέπτες που το προσεγγίζουν για την υπέροχη θέα και την βυζαντινή του ιστορία. Το μονοπάτι συνεχίζει τραβερσαριστά στην κατάφυτη χαράδρα για 1 ώρα και χάνει ομαλά την υψομετρική του ρίχνοντας μας στο μαγευτικό φαράγγι Καρλίμπου γνωστό και ως ‘’Πύλη παραδείσου''!! Περνάμε το παλιό πέτρινο γεφύρι πάνω από το ρέμα Καρλίμπου και αφήνουμε πίσω μας τον δροσερό ίσκιο του φαραγγιού για να ανηφορίζουμε προς το γραφικό χωριό των Καλαρρυτών όπου και σταματάμε για ξεκούραση και περιήγηση στα αξιοθέατα σημεία. Από εκεί πιάνουμε το κλασικό μονοπάτι που οδηγεί απέναντι στο Συρράκο σε λιγότερο από 2 ώρες ανεβοκατεβαίνοντας το φαράγγι του ποταμού Χρούσια που χωρίζει τα δύο παραδοσιακά βλαχοχώρια. Η διαδρομή είναι εξαιρετικά όμορφη και δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει με μιάς τα 3 αυτά ξακουστά χωριά και το ιδιαίτερο οικοσύστημα που τα περιβάλλει!

*Τους θερινούς μήνες προβλέπεται κολύμπι σε βάθρες του Καρλίμπου και του Χρούσια.

*Δυνατότητα περισυλλογής ατόμου με όχημα από 2 σημεία.

*30λεπτη πρωινή μετακίνηση για Ματσούκι/ 10λεπτη από Συρράκο για το ξενοδοχείο.

-ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Πεζοπορικό μποτάκι ή στρωτό, σακίδιο ημέρας, υδροδοχείο 1lt, ράβδοι στήριξης (μπατόν), διαπνέον t-shirt.

 

3. ΠΡΑΜΑΝΤΑ - ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ 350Μ - ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΙ

-Δασικό μονοπάτι συνολικού αναπτύγματος 8χλμ.

-Διάρκεια: 4,5 ώρες.

-Βαθμός δυσκολίας: μέτρια.

Η διαδρομή ξεκινά από την κεντρική πλατεία των Πραμάντων (800υψμ) και ανηφορίζει για λίγο από καλντερίμια προσπερνώντας τον οικισμό του πάνω μαχαλά. Σε πολύ λίγο (15') συναντούμε την αρχή του μονοπατιού που θα μας βάλει σε δάσος μαύρης πεύκης για περίπου 1 ώρα ώσπου να φτάσουμε στους πρόποδες της επιβλητικής Στρογγούλας και τα καταπράσινα ξέφωτα λιβάδια με την απέραντη θέα. Αφήνουμε τα πεύκα και τα καταπράσινα βοσκοτόπια για να μπούμε οριστικά στο ελατόδασος με κατεύθυνση το παλιό μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής (900υψμ) όπου και θα κάνουμε ένα χορταστικό διάλειμα. Από κει ανηφορίζουμε ελαφρώς για να περάσουμε έξω την σπηλιά/κρυψώνα του Κατσαντώνη (980υψμ) και έπειτα στην βάση του ψηλότερου καταρράκτη της χώρας Κεφαλόβρυσο 350μ! Το θέαμα είναι μοναδικό και κόβει την ανάσα καθώς τα νερά του κρεμαστού καταρράκτη  χτυπούν στις ανατολικές ορθοπλαγιές της Στρογγούλας από τα 1700υψμ και χύνονται με ορμή στην βάση του (1350υψμ). Ακολουθεί μονοπάτι κατάβασης (1 ώρα) από τον καταρράκτη ως το γραφικό χωριό των Μελισσουργών όπου και τερματίζει η πεζοπορική διάσχιση.

*Δυνατότητα περισυλλογής ατόμου με όχημα από 2 σημεία.

*30λεπτη πρωινή μετακίνηση για Πράμαντα/ 40λεπτη επιστροφή από Μελισσουργούς.

-ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Πεζοπορικό μποτάκι ή στρωτό, σακίδιο ημέρας, υδροδοχείο 1lt, ράβδοι στήριξης (μπατόν), διαπνέον t-shirt.

All rights reserved www.lakmos.gr 2015 | Created by BOOKRES